Nowoczesne maszyny zakręcające, czyli zakręcarki firmy Zalkin

prawnik toruń adwokat z torunia alimenty długi
Dobry prawnik pomoże odzyskać alimenty
23 kwietnia, 2017
dj bydgoszcz dj na wesele dj na imprezy w bydgoszczy
Profesjonalny DJ zastąpi każdy alkohol
26 kwietnia, 2017

Nowoczesne maszyny zakręcające, czyli zakręcarki firmy Zalkin

zakręcarki maszyny pakujące linie pakujące

zakręcarki maszyny pakujące linie pakujące

Niezawodne zakręcarki dla zwykłych i wymagających produktów

W przemyśle spożywczym wyjątkowo istotne jest staranne zamykanie opakowań z produktem. Po pierwsze – wyrób zwyczajnie nie wydostaje się z opakowania, np. w trakcie wysyłki do hurtowni. Po drugie – dużo dłużej zachowuje atrakcyjny smak i zapach, co dla Klientów jest faktycznie, nie do przecenienia, kiedy „przerzucają” przegrody z bogactwem produktów (częstokroć kilkunastu odmiennych marek). A po trzecie – mamy możliwość go naturalnie, dawkować tak, by mówiąc w skrócie nie było go ani za dużo ani za mało. Inaczej mówiąc zakręcarki, bo takim wyrażeniem nazywa się urządzenia zamykające, na przykład słoiki i butelki, obowiązkowo muszą realizować niezwykle dużo rozlicznych wskazań, żeby były zaakceptowane do masowej produkcji. W ostatnim czasie jeszcze bardziej uwypuklono pakowanie przetworów niezwykle czułych, m. in. kefirów oraz zaprojektowano urządzenia Ultra Clean i aseptyczne. Ich celem jest dokładne zamykanie butelek szklanych z kilkudniowymi nektarami, towarami nabiałowymi i wodą źródlaną.

Jeśli chodzi o maszyny zamykające towary w pojemnikach, to trzeba wyróżnić:

Zakręcarkę butelek – w owym przypadku możemy wybrać zakręcarkę karuzelową, liniową, z jedną głowicą lub wieżę zamykającą. Takiego rodzaju zakręcarki działają idealnie nie tylko w przemyśle konsumpcyjnym, lecz też przemyśle chemicznym, winiarskim i lekowym.

Zakręcarkę słoików – tutaj głowica zakrętarki jest ściśle zaadaptowana do charakterystycznych nakrętek słoików. Najpierw maszyna eliminuje nadwyżkę powietrza, natomiast w dalszej kolejności zakręca je na zasadzie twist-off.

Zakręcarkę do owalnych puszek – świetnie sprawdzają się przy zakręcaniu gładkich konserw, które zostały wyprodukowane, przykładowo z aluminium.

Kiedy planujemy dobrać konkretną głowicę, wówczas trzeba brać pod rozwagę w szczególności surowiec, z jakiego zrobione jest opakowanie. Dzięki temu towar będzie w dokładnej porcji umieszczony w butelce PET bądź puszce. Zakręcarki automatyczne mają niezwykle mocną budowę, jaka zapewnia podwładnym bezpieczeństwo. Rzadko ulegają uszkodzeniom, jeżeli są odpowiednio użytkowane i oczyszczane. Zakrętarki to maszyny, których forma ustawicznie ewoluuje, gdyż w krótkim czasie konstruowane są bardziej nowatorskie opakowania o wzorach innych niżeli poprzednie.

Klasyfikacja zakręcarek z uwagi na rodzaj

Ogólnie zakręcarki możemy poklasyfikować na te z jedną głowicą, z wieloma głowicami, maszyny pracujące w jednej linii i maszyny dopasowane opakowań o naprawdę małych oraz średnich pojemnościach. Zakręcarki z pojedynczą głowicą możemy z kolei rozbić na zautomatyzowane (same pobierają wieczko) i w połowie zautomatyzowane (wieczko trzeba wziąć manualnie). Zakrętarki wielogłowicowe, m. in. obracające się wokół własnej osi, zawierają od 3 do 24 głowic i są w stanie działać na liniach o znacznej skuteczności, z opakowaniami bardzo czułymi i wtedy, kiedy w pojemniku towar dotyka końca opakowania. Ostatni rodzaj jest adresowany raczej dla sektora farmakologicznego oraz kosmetycznego (na potrzeby zakręcania nierzadko bardzo małych porcji wyrobu). W przypadku zakręcarek linearnych zakręcanie jest możliwe sukcesywnie – kilka lub kilkanaście głowic za jednym razem zamyka opakowania z towarem. Kapslownice doskonale sprawdzą się do zakręcania wody źródlanej w szklanych butelkach oraz butelkowanego piwa. Rzeczywiście zakrętarki są bardzo ważnym modułem na linii produkcyjnej, pomimo że nie potrzebują de facto żadnego dozoru. Dzięki zakręcarkom dobrej klasy zdecydowanie poprawia się efektywność masowej produkcji. Zakrętarki można skonstruować „od podstaw” (biorąc w rachubę, np. towar na potrzeby którego ma być dostosowana oraz sumę zakręcanych opakowań w ciągu jednej godziny).

Następne maszyny użytkowane w toku produkcji

Do innych maszyn, dzięki którym budowane są całkowite linie produkcyjne, trzeba zaliczyć: aplikatory etykiet, maszyny nalewające produkt, dozownice oraz napełniarki, maszyny monitorujące jakość, maszyny do załadunku i rozładunku, orientatory i kartoniarki. Wszystkie przytoczone maszyny możemy wyposażyć w dodatkowe możliwości, np. w aplikatory banderoli. Typowy tok produkcji prezentuje się w przybliżeniu w taki sposób: puste opakowania trafiają na linię produkcyjną, są odliczane oraz rozmieszczane. Nalewarki zaopatrują przymocowane pojemniki przetworem, natomiast zakręcarki osłaniają szyjki stosownymi nakrywkami. W następnej kolejności pozamykane artykuły wchodzą, przykładowo do paletyzatorów. W każdej branży mechanizm masowego generowania produktów będzie rysował się troszeczkę inaczej, bowiem jest on uzależniony od typu artykułu. Z tego względu do kosmetyków są przeznaczone inne modele urządzeń, natomiast do uzyskiwania spirytusu i następnych napojów monopolowych – inne.

Jeżeli zaintrygował Cię ten materiał, kliknij w odsyłacz obok – Zakręcarka – a pewnie wynajdziesz to, czego dzisiaj poszukujesz.

Komentarze są wyłączone.