Browar kraftowy – jak warzyć piwo

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Nawierzchnia na podjazd – kostka brukowa
Sierpień 29, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklep internetowy czy można zrobić samemu
Sierpień 30, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najpopularniejszych i cenionych pośród alkoholi. Jest kojarzone z miło spędzonymi chwilami, specyficznym smakiem oraz stosunkowo przystępną dla nas ceną. Współcześnie na rynku spotykamy tysiące różnych jego rodzai, co sprawia, że czasami ciężko jest się zdecydować, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, bezlik wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się w każdej branży. Ażeby więc odnaleźć najlepszą opcję należałoby dowedzieć się czegoś na temat piwa, jego sposobie warzenia, rodzajach, cenie, jakości oraz istotności miejsca warzenia. Najbardziej znane są oczywiśćie browary koncernowe, czyli produkcja na bardzo szeroką skale; przeważnie są to napoje o niskiej klasie oraz cenie, ze względu na to, że produkcja oraz transport są znacznie tańsze niż w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym bardziej prestiżowym, finezyjniej wykonywanym. Czym w takim razie jest piwo kraftowe? Termin ten pochodzi od angielskiego wyrazu „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak nazwa wskazuje jest to rodzaj piwa robionego z zaangażowaniem oraz dużą ilością poświęconego czasu. Fabrykantami tego rodzaju piwa są wielbicieli sztuki piwnej, dla których jakość i solidność przetworzenia jest najważniejsza. Dlaczego? Ponieważ są to minibrowary, prywatne browary, produkowane na wąską skalę, są bardziej niepowtarzalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która sama zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że ciężko jest zdefiniować piwo kraftowe jako że nie ma dokładnych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z bardziej kluczowych elementów wyróżniania jest miejsce oraz sposób warzenia. Aby dane piwo mogło być nazwane piwem kraftowym musi być ono warzone samodzielnie, w warunkach domowych, co wiąże się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Osoba zajmująca się produkcją piwa kraftowego musi być znany z imienia i nazwiska, a nie być pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według własnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów w ciągu roku. Prawdziwe piwo kraftowe kosztuje dużo więcej od piwa koncernowego, w sklepie nie zobaczymy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są bardzo często tworzone z rzadszych i droższych składników. Smakosze są w stanie zapłacić nawet ok 20 złotych za małe w poszukiwaniu czegoś innego smakiem od piwa koncernowego. Przy wyborze należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia kraftu wyłącznie, aby zachęcić do kupna.

Jak warzyć takie piwo? Pasjonaci sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego niezbędny specjalny sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz dużo czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia trwa dość długo, około pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest wiele etapów procesu produkcji. Na początku, zacieranie, czyli doprowadzanie do odpowiedniej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji tj. oddzielenie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, chłodzenie i dodawanie drożdży. Na końcu oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować większe ilości trunku, lub zacząć własny minibrowar potrzebne będą maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość skomplikowany i jest to fakt, jednak należy pamiętać, że wystarczy chęć i zaangażowanie. Dla miłośników sztuki piwnej jest to sama przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Stworzenie własnego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru odpowiedniej lokalizacji a a także załatwienia koncesji. Współcześnie dział minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mieli okazje obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkowanie tego napoju samemu cały czas jest opłacalna; Koszt wytworzenia pojedynczego piwa waha się w okolicach 2 złotych, w tym wypadku widzimy, że kosztuje ono mniej niż nabycie piwa w sklepie.

Piwo kraftowe, tak samo jak wszystkie inne ma wiele gatunków w zależności takich składowych jak klasa, skład, procent zawartego alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, kolor. Wyróżnia się piwo górnej fermentacji, napój alkoholowy jest mocniejszy i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest mniej wyraziste. Piwo jasne lub ciemne, w tym wypadku różnica leży w metodzie warzenia i składnikach. Mówi się również o piwach specjalnych, których nie da się zaliczyć do jednej kategorii, jako że cechują się one wariacjami w zakresie warzenia, dodawania różnych surowców. Na charakter trunku duży wpływa ma, powyżej wspomniany słód, czyli podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz proces jego produkcji, a także sama piana, która jest wykładnikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z najlepszych na świecie, jednak nadal mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niż w promocje swojego towaru, najczęściej jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej wolą kupić mniej, ale lepszej jakości alkoholu za większą cenę, niż tracić pieniądze na tanie piwa niskiej jakości.

Maszyny rozlewnicze do piwa

 

Komentarze są wyłączone.